2019-02-08 07:54:43

Terenska nastava u Zagrebu

Dva puna autobusa maturanata svih četvrtih razreda gimnazijskih programa naše škole, zajedno s prvim razredom u programu za zanimanje komercijalist, uputila su se prošli tjedan, 1. veljače 2019., na terensku nastavu u Zagreb, u pratnji profesorica Klare Suhodolčan i Danijele Pavić, profesora Krešimira Dunaja i profesorice i knjižničarke Vesne Kranjec-Čižmek.

Prvi u planu je bio posjet Hrvatskom saboru, organiziran u dvije grupe. Dok je prva grupa šetala hodnicima i dvoranama Sabora i prisustvovala plenarnoj sjednici iz galerije sabornice, druga grupa je imala kratku pauzu za jutarnju kavu. U sabornici je tema rasprave bio Zakon o knjižnicama. Ubrzo se prvoj grupi pridružila druga, i to u najzanimljivijem dijelu posjeta – izravnom razgovoru sa zastupnicima, organiziranom u Maloj vijećnici, dvorani Josipa Šokčevića, u kojoj se u vrijeme dvodomnog parlamenta nalazio Županijski dom. Nakon razgovora sa zastupnicima, prva grupa je krenula u posjet Hrvatskom povijesnom muzeju, a druga grupa je nastavila svoj razgled.

Voditeljica razgleda odvela je učenike u Dvoranu Ante Starčevića, u kojoj se nalaze portreti hrvatskih predsjednika i predsjednika Sabora, a u središtu prostorije je slika Jadranke Fatur „Proglašenje Božićnog ustava“, izrađena prema video snimci prve sjednice Hrvatskog sabora, s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, na kojoj je izglasan prvi hrvatski Ustav, neposredno pred Božić, 22. prosinca 1990. godine.

U Hrvatskom povijesnom muzeju obilježava se 100. godišnjica od završetka Prvog svjetskog rata te su u sklopu te izložbe, učenici naše škole posjetili i gostujuću izložbu umjetničkih fotografija "Hrvatski ratnici - Ukrajina" Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata. Učenicima je najzanimljiviji dio terenske nastave bila sama interakcija sa zastupnicima, sudeći prema dojmovima koji su uslijedili.

    Klara Suhodolčan, mag.polit.


Slike s terenske nastave možete pogledati ovdje.


Srednja škola Krapina