2017-11-02 08:47:23

Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige 2017. koji se obilježava u razdoblju od 15.10. do 15.11.2017. posvećen je enciklopedistici, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Sve na jednom mjestu. U skladu sa središnjom temom, u školskoj knjižnici možete pronaći i novu Enciklopediju Hrvatskoga zagorja.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige naša školska knjižnica organizira, već tradicionalno,  obilazak INTERLIBERA na Zagrebačkom velesajmu 10. studenog 2017.

 


 

Enciklopedija se najčešće doživljava kao mjesto na kojem se može naći sveobuhvatno znanje.  Znanje se danonoćno mijenja, ono izbjegava ukoričavanje u jednu ili više knjiga “na jednom mjestu”. Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža istaknuo je:“…potrebno nam je jedno ishodišno mjesto, koje će nam omogućiti snalaženje u nepreglednosti današnjega općeg ali disperziranoga znanja, usmjeriti nas u iznalaženju pravoga znanja, upozoravati nas na prijepore u shvaćanju “istinitosti” znanja, te time i samo pridonositi širenju znanja kao kritičkoga postupka uvijek novoga usvajanja javnoga znanja, usmjerenoga što širem krugu njegovih korisnika, ali i kreatora. Bio je to uvijek zadatak enciklopedija, ali sadržaj znanja, njegov obujam, kao i način i doseg njegova prezentiranja, mijenjali su se kao i epohe u kojima su se stvarale enciklopedije ili njima slična djela.


 


Srednja škola Krapina